top of page
Etsi
  • leffatutkalla

Prinsessa Kaguyan taru


2013, 2t 12min, K7, animaatio/fantasia/draama


Ohjaus: Isao Takahata

Käsikirjoitus: Isao Takahata & Riko Sakaguchi, perustuen japanilaiseen kansantaruun "Bambunleikkaajan taru"

Pääosissa: Aki Asakura, Kengo Kora, Takeo Chii, Nobuko Miyamoto, Atsuko Takahata, Tomoko Tabata, Hikaru Ijūin & Ryûdô Uzaki

Katsottavissa: Netflix

Kategoria: Kauden “pakollinen” animaatio & suositus, tattis Juha!


Bambunleikkaaja herra Miyatsuko (Takeo Chii) painaa hommia läheisessä lehtometsässä. Kesken raskaan työpäivän bambunverso avautuu bambunleikkaajan naaman edessä ja sisältä paljastuu pienen pieni tyttö. Pieni ihan sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä tyttö mahtuu miehen paksulle kämmenelle.


Metsästä löytynyt tyttö kasvaa hämmästyttävän nopeasti, mikä yllättää niin herra kuin rouva Miyatsukonkin (Nobuko Miyamoto). Nopean kasvun takia naapurustossa pyörivät pikkupojat nimittävät tytön Bambunvesaksi, mikä suututtaa isän roolin ottaneen herra Miyatsukon. Tämän mukaan tyttö kun on prinsessa!


Prinsessa Kaguyan taru ilmestyi samana vuonna kuin toinen maineikkaan japanilaisstudion leffa, edellinen Hayao Miyazakin “viimeinen elokuva”, elikkäs Tuuli Nousee ja varmasti osittain tästäkin syystä se jäi suht pienelle huomioille sekä lipputuloille.


Tästä huolimatta taru sai kuitenkin parhaan animaatioelokuvan Oscar-ehdokkuuden keväällä 2015. Ilmeisestikin vasta silloin, koska se ilmestyi Yhdysvalloissa vuoden 2014 puolella. Palkinto meni kuitenkin sivu suun, sillä voiton vei Disneyn jonkinasteinen yllättäjä Big Hero 6 (ei suinkaan vuoden 2013 Frozen huurteinen seikkailu, niin kuin se kuuluisa joku jaksossa väittää!!).


Tämä 11 vuotta vanha, käsin piirretty leffa on kotimaansa Japanin kaikkien aikojen kallein animaatioelokuva, sillä se kustansi ilmeisesti hieman vajaat 50 miljoonaa dollaria, joka tarkoittaa Japanin jeneissä noin 5 miljardia.


Kauniisti animoitu Prinsessa Kaguyan taru oli Studio Ghiblin toisen perustajan, mestari Isao Takahatan ensimmäinen ohjaus neljääntoista vuoteen, edeltäneen pitkän ohjauksen ollessa Naapurini Yamadat, vuodelta 1999. Elokuva jäi samalla herran viimeiseksi ohjaukseksi, sillä Takahata menehtyi Tokiossa vuonna 2018 kunnioitettavassa 82-vuoden iässä.


Prinsessa Kaguyan taru on tosissaan kolmas Leffatutkan Ghibli-elokuva: Henkien kätkemä (2001) -jakso löytyy syksyltä 2022 ja Poika haikara (2023) viime syksyltä!


Juuson arvio: “Hyvinkin erilainen Ghibli-tuotanto, joka on jäänyt ilmestyttyään vähemmälle huomiolle, kuin muut studion elokuvat. Tykkäsin leffan erilaisuudesta ja varsinkin animoinnista, mutta ei tämä omiin top animaatioihin päädy. Hiukan liian pitkä tämä omaan makuun oli, mutta kannattaa tsekata! 7/10.”


Sakun arvio: “Kaunis, pienieleinen ja varsinkin animointityyliltään erilainen Studio Ghibli -elokuva. Animaation ensimmäinen puolikas upposi omaan makuun huomattavasti paremmin kuin jälkimmäinen osio. Elokuvassa ei sinänsä ole varsinaisesti mitään vikaa, mutta ei nouse ihan omien Ghibli-suosikkien joukkoon. Joka tapauksessa katsomisen arvoinen, vanhasti kunnon käsin piirretty elokuva, jota voi animaatioiden ja Studio Ghibli -pätkien ystäville suositella. Annan tälle tarulle arvosanaksi 7,6/10.”

5 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page