top of page
Etsi
  • leffatutkalla

Poika ja haikara



2023, 2t 4min, K12, animaatio/seikkailu/fantasia


Ohjaus: Hayao Miyazaki

Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki, perustuen löyhästi Genzaburo Yoshinon romaaniin Kimitachi wa dō ikiru ka vuodelta 1937

Pääosissa: Soma Santoki, Masaki Suda, Aimyon, Yoshino Kimura, Takuya Kimura, Shōhei Hino & Kō Shibasaki

Katsottavissa: Leffateattereissa, Suomen ensi-ilta oli 17.11.2023

Kategoria: Kauden ”pakollinen” animaatio!


12-vuotias Mahito Maki (äänenä Soma Santoki) elää toisen maailmansodan aikaisessa Tokiossa. Mahiton äiti Hisako saa surmansa tulipalossa, joka tuhoaa paikallisen sairaalan. Kuumottavat liekit ja äidin kuolema jäävät kummittelemaan nuorta Mahitoa.


Mahito tai pikemminkin hänen isänsä Shoichi (äänenä Takuya Kimura) päättää pakata kimpsut sekä kampsut ja jättää Tokion pölyt taakseen. Edessä on muutto maaseudulle, jossa kaksikkoa odottaa Mahiton täti Natsuko (äänenä Yoshino Kimura) ja Mahiton tuleva sisarpuoli. Outo meininki.


Maaseudun rauha ei puraise levotonta Mahitoa, jota alkaa lähes heti kiusaamaan paikallinen haikara (äänenä Masaki Suda). Poikaa ja haikaraa kuitenkin odottaa yhteinen, eeppinen ja värikäs fantasiaseikkailu, joka pistää varsinkin Mahiton maailmat sekaisin.


Leffa on kotimaiselta eli japaninkieliseltä nimeltään sama kuin Genzaburo Yoshinon alkuperäisteos elikkäs Kimitachi wa dō ikiru ka, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna, Kuinka te elätte. Elokuvan yhdysvaltalaislevittäjät länsimaistoivat leffan tylsästi Pojaksi ja haikaraksi.


Leffa tuli kotimaassaan Japanissa elokuvateattereihin jo heinäkuussa, melkeinpä täysin ilman markkinointia, pois lukien yksi juliste. Elokuva rikkoi maineikkaan Studio Ghiblin kaikkien aikojen ennätyksen avausviikonloppujen osalta. Suomessakin elokuva keräsi teattereihin puolessatoista viikossa yli 30 000 katsojaa ja saattaa nousta animaatiomestari Hayao Miyazakin katsotuimmaksi leffaksi.

Kyynisimmät voisi epäillä, että onko mainonta Miyazakin viimeisenä elokuvana auttanut todella kovaa lippukassatulosta... Tai sitten siihen on vaikuttanut totutun laadukas animointityö ja hyvät arvostelut, joita elokuva on kerännyt lähes poikkeuksetta.


On todella ihme ja kumma, jos Poika ja haikara ei ole parhaan animaation Oscar-ehdokkaana keväällä 2024. Voittokaan ei olisi järin suuri yllätys. Ja muistakaa, luitte sen täältä ensimmäisen kerran!


Juuson arvio: "Poika ja haikara, vai oliko se Portti ja pelikaanilintu, on hieno Ghibli-leffa, joka kannattaa yytsiä, jos näistä animaatioista tykkää. Itselle tämä ei lukeudu parhaimpiin Ghibli-tuotantoihin, mutta on hieno elokuva! 7,8/10.”


Sakun arvio: ”Luin etukäteen liian monta arvioita, jossa elokuvaa hehkutettiin maista taivaisiin. Oli virhe, odotukset nousi ihan liian korkealle. Animaatiojälki on todella nättiä, niin kuin perinteiseen Studio Ghibliin tyyliin ’kuuluukin’. Alkupuoli sytytti allekirjoittaneen huomattavasti enemmän kuin loppupuoli, elokuva ei jaksa kantaa itseään koko kaksituntisen ajan. Tekisi mieli tykätä tästä enemmänkin, mutta päädyin sellaiseen arvosanaan kuin 7,1/10.”

11 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Matrix

bottom of page