top of page
Etsi
  • leffatutkalla

Dyyni: Osa kaksi


2024, 2t 46min, K12, scifi/toiminta/draama


Ohjaus: Denis Villeneuve

Käsikirjoitus: Denis Villeneuve & Jon Spaihts, perustuen Frank Herbertin tieteisromaaniin Dyyni (1965)

Pääosissa: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin, Florence Pugh, Austin Butler, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Charlotte Rampling, Léa Seydoux & Christopher Walken

Katsottavissa: Leffateattereissa, Suomen ensi-ilta oli 28.2.2024

Kategoria: Haippiuutuus & jatkoa Dyynille!


Dyyni: Osa kahden piti tulla leffateattereihin jo vuoden 2023 loppupuolella, mutta Hollywoodin isojen lakkojen myötä elokuvan julkaisua myöhäistettiin noin puolisen vuotta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sillä muutaman vuoden takainen hittileffa sai viimein arvoisensa jatko-osan!


Nuori mies Paul Atreides (Timothée Chalamet) selvisi ykkösosan tapahtumista ja on lyöttäytynyt raskaana olevan äitinsä, Lady Jessican (Rebecca Ferguson) kanssa aavikolla elävien fremenien kelkkaan. Joukkiota johtaa Stilgar (Javier Bardem) ja isossa roolissa on myös Chani (Zendaya).


Psykopaattisten Harkonnenien suku on ajanut Atreidekset sekä vähän kaikki muutkin ahtaalle ja ottanut koko galaksin tärkeimmän aineen, rohdon keräämisen haltuunsa. Tässä asiassa taustalla on auttanut galaksia johtava Keisari (Christopher Walken), jonka olo on syystä tai toisesta hieman ahdistunut.


Paul, Chani ja kumppanit pyrkivät estämään rohdon keräämisen parhaansa mukaan dyyneillä ja ympäri galaksin alkaa liikkumaan huhuja jonkun tärkeän hahmon noususta hiekan ja tyrskyn keskeltä.


190 miljoonan taalan budjetilla tuotettu Dyyni: Osa kaksi keräsi puolessatoista viikossa Suomessa 127 331 katsojaa ja määrä nousee tuosta varmastikin vielä aika kivasti.


Vertailun vuoksi kerrottakoon, että koronapandemian keskellä, syksyllä 2021 elokuvateattereihin tullut Dyyni keräsi meillä 172 827 katsojaa. Ykkösosa voitti yhteensä 6 Oscar-palkintoa, Tutkan jakso kyseisestä leffasta on ilmestynyt 4. huhtikuuta 2022.


Nyt kannattaa käydä katsomassa jatko-osa teattereissa, niin saadaan nähdä vielä kolmaskin osa! Jos (ja kun) kolmas elokuva toteutuu, se perustuu mitä ilmeisemmin Frank Herbertin kirjoittamaan Dyynin messias -kirjaan vuodelta 1969.


Jos nyt et millään taivu leffateatterikokemuksen suuntaan, niin Dyyni: Osa kaksi ilmestyy varmastikin vielä tämän vuoden aikana HBO Maxiin, Maxiin tai mikä ikinä palvelun nimi nyt tulee olemaankaan.


Lisäkatselukertoja odotellessa!


Juuson arvio: "Dyynin jatko oli juuri sitä, mitä toivoin leffalta ensimmäisen osan jälkeen. Vähän isompaa vaihetta, nopeampaa tarinaa ja överi siistejä kohtauksia. Katsoin molemmat Dyynit jotakuinkin peräjälkeen ja uskon, että se vielä buustasi Dyyni 2:n hienoutta. Oli KOVA. 8,4/10.”


Sakun arvio: “Rohdon merkitystä tai uusien hahmojen taustatarinoita ei Villeneuve jaksa pahemmin selitellä, kun jatko-osassa vaihde on laitettu pykälän tai parikin isommaksi. Vajaa kolmisen tuntia menee varsin nopeasti, kun tämä scifieepos kiihdyttää vauhtiaan ja tuo verkkokalvoille toinen toistaan hengästyttävämpiä kohtauksia. Ensimmäisen katselukerran perusteella sanoisin, että Dyyni: Osa kaksi on parempi kuin ykkösosa, mutta vaatii toki lisää katsomiskertoja. Jatko-osalle annan arvosanaksi 8,3/10.”

10 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Matrix

bottom of page