top of page
Etsi
  • leffatutkalla

Dyyni: Oscar-voittaja 2022!


2021, 2t 36min, scifi/draama/toiminta


Ohjaus: Denis Villeneuve

Käsikirjoitus: Jon Spaiths, Denis Villeneuve & Eric Roth, perustuen Frank Herbertin romaaniin vuodelta 1965

Pääosissa: Timothée Chalamet, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Zendaya, Josh Brolin, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Javier Bardem & Sharon Duncan-Brewster

Katsottavissa: HBO Max

Kategoria: Tuore kuusinkertainen Oscar-voittaja & suositus Kasperilta!


Nuorta Paul Atreidesia (hyvin rooliinsa istuva Timothée Chalamet) koulitaan varsin aatelisella mutta sosiaalisella otteella. Nuoren miehen isä on herttua Leto (Oscar Isaac) ja äiti lady Jessica (Rebecca Ferguson). Atreidesit saavat elokuvan alussa kutsun ottaa haltuunsa todella hiekkainen planeetta, nimeltään Arrakis.


Arrakis on täynnä mystistä maustetta, jolla on hallusinogeenisiä vaikutuksia, mutta jonka avulla voi myös nähdä tulevaisuuteen. Mauste on koko universumin arvokkainta ainetta ja Arrakis sattuu olemaan täynnä sitä.


Planeetan alkuperäiskansa, fremenit ovat mittaansa täynnä eri kolonialisteja, joihin on aiemmin kuulunut muuan pahamaineinen Harkonnenin suku, joka joutui väistymään Atreidesin klaanin tieltä.


Paroni Harkonnenilla (kaikkien suosikki länsinaapuri Stellan Skarsgård) ja hänen joukoillaan on kuitenkin sananen, jos toinenkin sanottavana Arrakisin ja mausteen tilanteesta.


Dyyni on ”aikuisempaan” makuun suunnattu avaruusooppera ja huomattavasti parempi elokuva kuin viime vuosina ilmestyneet galaksien väliset seikkailut, joissa muuten nähdään myös Oscar Isaac. Mitä lie nyt ovatkaan..


Elokuva jatkaa visionäärisen ohjaaja Denis Villeneuven scifi-elokuvien linjaa, mutta kanadalaisherran filmografiaan kannattaa tutustua toki muutenkin. Mainittakoon tässä yhteydessä esimerkiksi Vangitut (2013) ja Sicario (2015).


Leffa on kuusinkertainen Oscar-voittaja kevään 2022 Oscar-gaalasta: ääni (Mac Ruth, Mark. A. Mangini, Theo Green, Doug Hemphill & Ron Bartlett), erikoistehosteet (Paul Lambert, Tristan Myles, Brian Connor & Gerd Nefzer), lavastus (Patrice Vermette & Zsuzanna Sipos), musiikki (PÄÄLLIKKÖ Hans Zimmer), leikkaus (Joe Walker) ja kuvaus (The Batmaninkin kuvaajana toiminut Greig Fraser).


Elokuvan jatko-osa, Dyyni: osa 2 on tulossa elokuvateattereihin vuonna 2023. David Lynchin ohjaama versiointi Dyynistä ilmestyi puolestaan vajaat 40 vuotta aiemmin, vuonna 1984. Elokuvan pääosassa nähdään Kyle MacLachlan Paulina.


Juuson arvio: "Lähtökohtainen suhteeni Dyyni-elokuvaan oli aika nihkeä, mutta yllätyin positiivisesti katsottuani tämän palkintomagneetin! Hitaasti starttaava elokuva kehräsi lopulta kuin sudenkopteri, eikä nihkeä Toyota Corolla -88, kuten pelkäsin. Dyyni-maailman ’lore’ on itselleni kuitenkin aika tuntematon, joten tunnesidettä tähän elokuvaan tai elokuvasarjaan ei ole. Annan 7,5/10"


Sakun arvio:Dyyni on paikoitellen hidas, mutta viimeisen päälle tyylikäs ja todella korkeat tuotantoarvot omaava tekele, joka uskoakseni nousee klassikkoasemaan. Ainakin viimeistään noiden Oscar-voittojen myötä, joita voi kyllä pitää täysin ansaittuina. Pienenä ongelmana itselle on se, kun leffa jää tavallaan ’kesken’. Ensi vuonna ilmestyvää jatko-osaa odotellessa! Annan 8/10.”

19 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page