top of page
Etsi
  • leffatutkalla

Valamiesten ratkaisu


1957, 1t 33min, draama/oikeussali/rikos


Ohjaus: Sidney Lumet

Käsikirjoitus: Reginald Rose, perustuen omaan tv-käsikirjoitukseen vuodelta 1954

Pääosissa: Martin Balsam, John Fiedler, Lee J. Cobb, E.G. Marshall, Jack Klugman, Edward Binns, Jack Warden, Henry Fonda, Joseph Sweeney, Ed Begley, George Voskovec & Robert Webber

Katsottavissa: Katsottavista Vimeosta, vuokrattavissa muun muassa Google Playsta & Apple TV+:sta

Kategoria: Suositus, isot kiitokset Miikalle!


Tapaus vaikuttaa varsin selvältä. Vaikeista olosuhteista ponnistava nuori mies on puukottanut brutaalisti oman isänsä.


Tapauksella on niin todisteita kuin todistajiakin hyvä määrä ja 12-henkinen valamiehistö vaikuttaa pääsevään varsin nopeaan tuomioon ”vuoden kuumimpana päivänä”. Illalla taitaa olla vielä tärkeä baseball-matsikin.


Yksi mies, valamiehistön jäsen numero kahdeksan (aina kova Henry Fonda) on kuitenkin eri mieltä. Tai hän ei ainakaan pidä tapausta niin selvänä keissinä, kuin muut valamiehistön jäsenet. Sanat ja tunteet alkavat lennellä 35-neliöisessä valamiehistön huoneessa.


Sidney Lumet’n ensimmäinen (!) pitkä elokuva antaa hetkensä valamiehistön jokaiselle kahdelletoista jäsenelle ja jaksaa käänteineen pitää katsojan tuoliin liimattuna koko puolentoista tunnin kestonsa ajan.


Kolmen Oscarin ehdokas (elokuva, ohjaus, sovitettu käsikirjoitus) ei pärjännyt ilmestyessään lippuluukuilla, mutta on kasvattanut suosiotaan sekä arvostustaan vuosien varrella. IMDb:n Top 250 -listalla elokuva on sijalla 5, The New York Timesin kriitikot äänestivät elokuvan vuonna 2004 tuhannen parhaimman elokuvan joukkoon ja löytyypä leffa Steven Jay Schneiderin toimittamasta 1001 Movies You Must See Before You Die -opuksestakin.


Valamiesten ratkaisusta on tehty samanniminen uusintaversio tv-elokuvaksi vuonna 1997. Se voitti kaksi Primetime Emmy -palkintoa ja pääosissa nähdään muun muassa Jack Lemmon, George C. Scott, Courtney B. Vance sekä James Gandolfini.

Jaksossa on mukana suosittelija Miikan kommentit sekä Elämäni elokuvina -vastaukset, kiitoksia suosituksesta!


Juuson arvio: "Valamiesten ratkaisu oli yksi positiivisimmista yllätyksistä sitten alkuvuoden koronatestin! En odottanut tältä vanhalta klassikolta mitään, mutta yllätyin suuresti huomatessani, että 1,5h meni kuin siivillä. 8,4/10.”


Sakun arvio: ”Ihan jäätävä suoritus ohjaaja Sidney Lumet’n ensimmäiseksi pitkäksi elokuvaksi. Oman aikansa teos on erittäin hieno ’oikeussalidraama’, jos sitä sellaiseksi nyt voi kutsua. Vaikka valamiehistö olisi nykyään varmasti hieman monimuotoisempi, on 65 vuotta vanha elokuva kestänyt mielestäni hyvin aikaa. Annan 8,4/10.”

39 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page