top of page
Etsi
leffatutkalla

Tohtori Outolempi eli: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia


1964, 1t 31min, K12, komedia/sota/satiiri


Ohjaus: Stanley Kubrick

Käsikirjoitus: Stanley Kubrick, Terry Southern & Peter George, perustuen Georgen omaan kirjaan Red Alert vuodelta 1958 (alkuperäiseltä nimeltään Two Hours to Doom)

Pääosissa: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Slim Pickens, Peter Bull & James Earl Jones

Katsottavissa: C More, vuokrattavissa muun muassa Viaplaystä & Blockbusterista

Kategoria: Suositus, kiitoksia Lartza!


Ilmavoimien prikaatikenraali Jack D. Ripper (maaninen Sterling Hayden) on täysin varma, että neuvostoliittolaiset ovat myrkyttäneet yhdysvaltalaisten juomaveden. Vainoharhainen kenraali käyttää porsaanreikää hyväkseen ja pistää ydinpommeja kantavat sotakoneet kohti Neuvostoliittoa.


Brittien ilmavoimien eversti Lionel Mandrake (Peter Sellers) yrittää toppuutella, kunnes tajuaa asian vakavuuden. Tieto olisi saatava muun muassa Yhdysvaltain presidentille Merkin Muffleylle (myös Peter Sellers), mutta yhteydet on katkaistu Ripperin toimesta.


Kaukana toisaalla, pommikoneessa majuri ”King” Kong (Slim Pickens, tyylikäs cowboyhattu päässään) ja hänen miehistönsä aloittavat äärimmäisen salaisen operaation valmistelut, tarkoituksenaan tiputtaa ihan vaan muutama pommi Neuvostoliiton maaperälle.


Kovin maltillisella, vain 1,8 miljoonan dollarin budjetilla toteutettu elokuva näyttää paremmalta mitä budjetti voisi antaa ymmärtää, sen lisäksi että elokuvaan on saatu isoja nimiä. Ja, että kokonaisbudjetista yksi miljoona meni kolmoisroolin vetävälle Sellersille.


Yhdysvaltalaistunut britti saikin parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden, samoin kuin Stanley Kubrick ohjauksesta ja parhaasta elokuvasta sekä Terry Southernin ja Peter Georgen kanssa sovitetusta käsikirjoituksesta. Tohtori Outolemmelle jäi kuitenkin kevään 1965 gaalan jälkeen käteen ainoastaan tyhjääkin tyhjempi arpa.


Elokuvan pommikoneen lavastus oli toteutettu niin aidontuntuiseksi, että jenkit epäilivät jonkun tai joidenkin vakoilleen armeijan kalustoa. Myös elokuvan esittämä, suhteellisen kuumottava tilanne, jossa yksi kenraali pystyy vaikuttamaan maailmantilanteeseen hetkellisestä mielijohteesta, muutti Yhdysvaltain armeijan protokollaa leffan ilmestymisen jälkeen.


Juuson arvio: "Näin Tri. Outolemmen ensimmäistä kertaa (joo joo, tiedän) ja tykkäsin kyllä tästä ajattomasta klassikosta! Poliittinen satiiri on suuntauksena sellainen, että se uuvuttaa pidemmän päälle, varsinkin kun kyseessä on historiallinen tapahtuma, joka ei niin läheisesti (tai ainakaan samalla tavalla) ole meihin täällä Suomessa vaikuttanut. Elokuva oli hauska ja olen iloinen että näin sen, mutta ehkä elokuvan aihealue menee omalla osalla snadisti ohi, enkä saa leffasta 100% irti. 7/10.”


Sakun arvio: ”Hämmentävän ajankohtainen ja yllättävän hyvin aikaa kestänyt leffa 60-luvun alkupuolelta. Tärkeä elokuva itselle tai näin sen ensimmäisen kerran ainakin tärkeään kohtaan, eli joskus varhaisteininä. Tämän elokuvan myötä rupesin fanittamaan Peter Sellersiä, joka kuuluu edelleen omiin suosikkikoomikoihin ja vetääkin tässä eeppiset suoritukset. Scott antaa hyvin tukea. Outolempi saa allekirjoittaneelta tasan 8/10.”

9 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Icarus – Käry

Comments


bottom of page