top of page
Etsi
  • leffatutkalla

Tahraton mieli

Päivitetty: 17. marrask. 2020


2004, 1t 48min, draama/rakkaus/scifi


Ohjaus: Michel Gondry

Käsikirjoitus: Charlie Kaufman, Michel Gondry & Pierre Bismuth

Pääosissa: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Elijah Wood, Mark Ruffalo & Tom Wilkinson

Katsottavissa: Viaplay

Kategoria: Leffavinkki (kiitos Viiville!)


Ujo, hieman sisäänpäin kääntynyt Joel Barish (Jim Carrey) päättää jokaisen normaalin aikuisen lailla skipata spontaanisti työpäivän ja suunnata itärannikolla sijaitsevaan Montaukin kylään. Montaukin reissulla hän tapaa eksentrisen, impulsiivisen ja jännittävän Clementinen (Kate Winslet), joka tuntuu mullistavan herran maailman.


Tästä asetelmasta lähtee liikkeelle mieltä venyttävä, upeilla käytännön efekteillä ja leikkauksilla sävytetty Tahraton mieli, jonka alkuperäinen, englanninkielinen nimi lähes hivelee sielua: Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Elokuva pohjautuu sen ranskalaisen ohjaajan Michel Gondryn ja tämän ystävän Pierre Bismuthin alkuperäisideaan, jonka viimeiset silaukset teki haastavista elokuvistaan tunnettu Charlie Kaufman. Elokuva toikin kolmikolle Oscar-pystit parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta keväällä 2005. Kyseessä on viimeisin elokuva, joka on voittanut käsikirjoituksesta Oscarin, mutta ei ollut ehdolla parhaan elokuvan palkintoon.


Leffa vie varmasti katsojan hienolle ja ainutlaatuiselle matkalle, jos katsoja näin itse sallii ja jaksaa pitää kiinni. ”See you in Montauk.”


Juuson arvio: "Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (kavereiden kesken luontevasti ESOTSM) on kuin harmaa kanvaasi, johon heitetään yllättäen purkki tolkulla maailman kirkkaimpia värejä. Jim Carreyn ja Kate Winsletin välinen dynamiikka yhdistettynä nerokkaan fiktiiviseen juoneen luovat katsojalle mielenkiintoisen vajaan kaksituntisen. 7,2/10"


Sakun arvio: ”Surrealistinen ja äärimmäisen kaunis kuvaus, joka pitää katsojan koko ajan varpaillaan. Jim Carrey tekee uransa top3 roolin, mutta show’n uhkaa varastaa loistelias Kate Winslet. KATSO, KATSO ja vielä kerran KATSO. Arvosanaksi korkein tähän mennessä: 8!”

20 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page