top of page
Etsi
  • leffatutkalla

Parasite


2019, 2t 12min, draama/jännitys/yhteis-kunnallinen

Ohjaus: Bong Joon Ho

Käsikirjoitus: Bong Joon Ho & Han Jin-won

Pääosissa: Song Kang-ho, Choi Woo-shik, Park So-dam, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Jeong Ji-so, Jang Hye-jin, Lee Jeong-eun & Jung Hyeon-jun

Katsottavissa: C More & Telia Play

Kategoria: Suositus, kiitoksia Jimille!


Kimin nelihenkinen perhe taittelee porukassa pitsalaatikoita ja asuu niin matalalla Soulin kaduilla, että vesikin puskee sisään. Torakoista puhumattakaan.


Parkin nelihenkinen perhe asuu modernissa arkkitehtuurisessa taideteoksessa, aurinko paistaa mukavasti takapihan nurmikolle ja perheen palkkalistoilla olevat työntekijät helpottavat arkea.


Näiden kahden kovin erilaisen perheen tarinat sekä elämä kohtaavat sattuman ja valheiden kautta. Lähinnä valheiden, mutta millaisia ne oikein ovatkaan! Valheiden verkko kootaan näyttävästi, mutta ei mitenkään yliampuvasti.


Leffan ohjaajana sekä käsikirjoittajana toiminut Bong Joon-ho on luonut elokuvan, joka kertoo paljon nykymaailmasta, luokkaeroista, perhedynamiikasta, elämän vaikeudesta sekä tasoista monessakin mielessä. Erilaiset tasot, pinnat ja kulmat ovatkin isossa roolissa tässä korealaiselokuvassa ja luovat mielenkiintoista tematiikkaa kaikin puolin hienosti kirjoitetun tarinan ympärille.


Elokuvan budjetti oli ”ainoastaan” 11,4 miljoonaa dollaria, maailmanlaajuinen tuotto olikin sitten järkyttävät yli 258 miljoonaa dollaria. Ei huono.


Nelinkertainen Oscar-voittaja, sillä nappasi vuoden 2020 gaalassa parhaan ohjaajan (Joon-ho), alkuperäiskäsikirjoituksen (Joon-ho ja Han Jin-won), kansainvälisen elokuvan sekä parhaan elokuvan palkinnot. Elokuvasta tuli historian ensimmäinen ei-englanninkielinen parhaan elokuvan Oscar-voittaja. Ei huono!


Juuson arvio: "Parasite on loistava korealainen elokuva. Siinäpä se oikeastaan! Helkkarin hyvä tarina, hyvät näyttelijät, kauniit kuvat, kauhu, komedia, riipivä jännitys. Kaikki toimii! 8,6/10."


Sakun arvio: ”Aivan liian harvoin tulee katsottua aasialaisia, saati korealaisia elokuvia. Jos tunnet samoin ja et ole kyseistä elokuvaa katsonut, niin tässä on aika hyvä vaihtoehto mistä aloittaa urakka. Tarina on erilainen, hieno ja yllättävä ja koko cast pelaa hienosti yhteen kuin teatterin lavalla konsanaan. 8,3/10.”

18 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Red Notice

bottom of page