top of page
Etsi
  • leffatutkalla

Metsäjätti


2020, 1t 23min, kotimainen/draama/ajankohtainen


Ohjaus: Ville Jankeri

Käsikirjoitus: Ville Jankeri & Timo Turunen, perustuen Miika Nousiaisen romaaniin vuodelta 2011

Pääosissa: Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Sara Soulié, Tommi Korpela, Anu Sinisalo, Tomi Alatalo, Iikka Forss & Jari Virman

Katsottavissa: Vuokrattavissa Viaplaystä & Blockbusterista

Kategoria: Kotimaisuus kunniaan & semiuutuus!


Nuori ja komea, varsinaisessa uraputkessa oleva ekonomi Pasi (Jussi Vatanen) työskentelee kotimaisen metsäyhtiön, Metsäjätin palveluksessa. Työt painavat päälle niin, että oman lapsen ultraäänitutkimukselle ei meinaa jäädä kunnolla aikaa. Tämä korpeaa vaimoa Lindaa (hieman tuntemattomampi Sara Soulié), mutta minkäs teet.


Pasi lähetetään ”komennukselle” vanhoihin kotimaisemiin Keski-Suomen Törmälään, jonka mies on jättänyt niin henkisesti kuin fyysisesti taakseen, eikä sinne palaaminen liikaa kiinnosta. Jälleen kerran, minkäs teet.


Törmälässä ekonomi törmää vanhoihin tuttuihin, kuten Hannes Suomisen hienosti tulkitsemaan Janneen ja todellinen puuhastelu alkaa. Samalla kun paluu vanhoille kulmille tapahtuu, myös Pasin menneisyyden haamuja aletaan perkaamaan läpi.


Rimbo Salomaan, Jukka Helteen ja Markus Selinin tuottama Metsäjätti sai kansainvälisen ensi-iltansa Hyvinkään elokuvajuhlilla ja vaikka lipputulot elokuvalla olivatkin ihan mukiinmenevät, niin normaalitilanteessa elokuva olisi varmasti pystynyt vieläkin parempaan.


Jussi Vatanen sai elokuvan pääroolistaan Jussi-ehdokkuuden, eikä olisi mikään suuri yllätys, vaikka voittokin irtoaisi. Muut ehdokkaat ovat Ensilumen Shahab Hosseini ja Elämää Kuoleman jälkeen -elokuvan Peik Stenberg.


Juuson arvio: ”Metsäjätti on synkkä, toiveikas, tunnelmallinen ja sympaattinen elokuva, joka kolahtaa luultavasti pieniltä paikkakunnilta ponnahtaneisiin ihmisiin. Keskiverto arvosanani suomalaiselle elokuvalle on 6-6,5/10, mutta tämä saa 7,1/10. Hyvä suomalainen elokuva!”


Sakun arvio: ”Ville Jankerin ohjaus olisi ehkä pysynyt kasassa pidemmänkin ajan kuin noin tunnin ja 20 minuuttia. Hienosti kuvattu ja ajankohtaisuudessaan iskevä elokuva on myös hyvin roolitettu. Jussi Vatanen uppoaa lähes roolissa kuin roolissa, niin myös tämän ekonomi-työohjuksen osassa. Hyvä pätkä. 7,7.”


Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Ville Jankerin kommentit:


Minkälaista oli alkaa luomaan elokuvaa Nousiaisen romaanin pohjalta?


”Samaistun vahvasti kahteen teemaan romaanissa. Ensimmäinen oli pienen paikkakunnan kohtalo, kun sen suurin työllistäjä lakkautetaan. Muutin teini-iässä Lappiin pieneen kylään, joka paini juuri lakkautetun kaivoksen ja 90-luvun laman kourissa. Näin konkreettisesti miten yli viiden tuhannen asukkaan kunnasta katosi kolmannes asukkaista ja miten kylän raitin kaupat yksi kerrallaan katosivat.


Toinen vahva teema oli verisiteen kaltainen ystävyys. Ammensin elokuvaan paljon omista sen aikaisista kavereista, joita edelleen pidän parhaimpina kavereina, koska elimme tuon tärkeän iän yhdessä. Näemme nykyään kerran vuodessa, mutta koskaan se ei tunnu vaivaannuttavalta.”


Ilmenikö tuotannossa mitään yllättäviä ongelmia vai sujuiko kaikki paremmin kuin hyvin?


”Kuvaukset sujuivat pääpiirteittäin hyvin. Tuotannon isoimmaksi ongelmaksi tuli lumettomuus. Meillä oli melkein koko leffa kuvattu jo syyskuussa 2019 ja jäimme odottamaan lunta joulu-tammikuussa niille kahdelle kuvauspäivälle, jotka oli vielä jäljellä. Sitä lunta ei sitten koskaan tullut, mutta sitä onneksi löydettiin hiihtoputkesta latujen päältä kuorittavasta lumesta. Sitä sitten levitettiin rekoilla tarvittaviin lokaatioihin ja ihan oikeelta talvelta se näyttää.


Tuotannon näkökulmasta puolella kapasiteetilla pyörivät elokuvateatterit jättivät jossittelun varaa paljon katsojia olisi voinut tulla, mutta henkilökohtaisesti olen melkein 90 000 katsojamäärään tyytyväinen. Varsinkin pienet elokuvateatterit pikku paikkakunnilla vetivät hyvin.”


Oliko näyttelijöiden valinta elokuvaan jo käsikirjoitusvaiheessa selvää vai selkenikö roolitukset myöhemmin?


Jussi Vatanen oli selvä pääosaan jo käsikirjoitusvaiheessa. Muut roolit tulivat sen jälkeen pohtimalla mikä paketti toimii yhdessä. Joitakin rooleja koekuvattiin ja jotkut oli selkeitä heti. Isoin castingiin vaikuttava muutos tuli vielä viimeisellä käsikirjoituskierroksella.


Huomasimme, että romaani on aika miesvoittoinen, joten vaihdoimme päähenkilön pomoksi naisen, johon aika nopeasti castattiin Anu Sinisalo.”

16 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page