top of page
Etsi
  • leffatutkalla

400 kepposta


1959, 1t 36min, draama/rikos/lapsuus


Ohjaus: François Truffaut

Käsikirjoitus: François Truffaut & Marcel Moussy

Pääosissa: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy, Claire Maurier, Patrick Auffay, Guy Decomble, Georges Flamant & Daniel Couturier

Katsottavissa: Vuokrattavissa muun muassa YouTubesta ja Google Playstä

Kategoria: Suositus, isot kiitokset Tinolle!


Ranskalaisen elokuvan uuden aallon käynnistäjänä pidetty 400 kepposta on pitänyt pintansa leffapuritaanien suosikkielokuvien listoilla jo yli kuudenkymmenen vuoden ajan. Suhteellisen pienellä, 50 000 dollarin budjetilla tehty klassikko on ajaton ja surullinen tarina laiminlyönnistä sekä sen seurauksista.


Elokuvakriitikkona aiemmin tunnettu François Truffaut räjäytti potin heti ensimmäisellä pitkällä elokuvallaan, johon hän on kunnon auteur-tyyliin laittanut sielunsa peliin sekä lainannut tapahtumia ja tarinoita omasta elämästään.


Elokuvassa seurataan nuorta Antoine Doinelia (erinomainen Jean-Pierre Léaud), jolla on jonkinlaisen hulivilin maine. Antoine tykkää kyllä lukea, mutta koulu ei vain nappaa. Asiassa eivät auta suoranaisesti v*ttuilevat äidinkielen ja Englannin kielen opettajat.


Kotona asiat eivät tunnu olevan kovin paljon paremmin, kun äiti Gilberte (Claire Maurier) ja isäpuoli Julien (Albert Rémy) nahistelevat keskenään ja varsinkin äiti kurmuuttaa nuorta poikaa tuon tuosta.


Näistä aineksista syntyy soppa, jonka pohjaan palamista Antoinen kokin taidot eivät vielä riistä estämään.


Truffaut ja pääosan hienosti vetävä Léaud jatkoivat yhteistyötään vielä vuosien varrella ja elokuvasta huomaa, että nuori ja kokematon ohjaaja on saanut vielä paljon nuoremmasta oppipojastaan asioita irti.


Harvinaisuus omana aikanaan: sai ranskalaisena elokuvana parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuuden vuonna 1960. Voiton vei lopulta Kaikki alkoi puhelimesta.. Debyyttiohjaaja Truffaut palkittiin puolestaan Cannesissa parhaana ohjaajana. IMDb:n 219. paras elokuva!


Juuson arvio: "Hieno ranskalainen tuotos vuosikymmenten takaa! Truffautin tekeleet ovat olleet itselleni täysin tuntemattomia, joten tämä oli oikein passeli suositus tähän rakoon. Elokuvassa on hieno ja tunteikas tarina sekä hyvät hahmot. Regarde ce film! 7,3/10.”


Sakun arvio: ”1950-luvun Pariisi näyttää mustavalkoisuudesta huolimatta värikkäältä elokuvaaja Henri Decaën käsittelyssä. Truffaut’n esikoispitkäksi, elokuva on kyllä alusta loppuun vaikuttavaa jälkeä ja klassikkoasema on todella helppo ymmärtää. Koskettava tarina. 7,7/10.”

14 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Red Notice

bottom of page